Prirodni eliksir koji će vas preporoditi

Pixabay.com

Ilustracija

Starenjem brojne telesne funkcije usporavaju, što dalje dovodi do problema kao što su gubitak vida, taloženje masnoće u telu i zapušavanje debelog creva. Da biste sva ova stanja izbegli, ili bar usporili, stručnjaci vam preporučuju prirodan lek koji će vas preporoditi.

Cvekla je crvenkasto povrće koje nije preterano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva. Ona može ukoniti mast iz jetre i može da spreči gubitak, odnosno oporavak vida. A tu je i problem sa debelim crevom, koji se uz pomoć ove namirnice veoma lako rešava, navode stručnjaci sa Univerziteta u Arizoni.

Ljudi je mahom koriste da bi izlečili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i pospešuje cirkulaciju.

Naime, cvekla sadrži dva retka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe poseduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.

Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate.

Evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje:

Sastojci:

– 2-3 cvekle

– 2 luka

– maslinovo ulje

– sirće

– prstohvat soli



Priprema:

Oljuštite cvekle i kuvajte ih dok ne omekšaju a zatim ih iseckajte na komadiće i stavite u posudu.

Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuvana i meka. Može se kuvati i samo desetak minuta.

Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati.

Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crevo, jetru i pospešiće vam vid.

Read More