Pet namirnica koje pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska

Pexels

Ilustracija

Visok krvni pritisak nije bez razloga nazvan „tihim ubicom“. Ovo stanje može da dovede do brojnih, po život ugrožavajućih bolesti, pogotovo ako se ne otkrije i ne leči na vreme.

Iako je smanjenje unosa soli uvek dobra polazna tačka u ishrani osoba koje imaju hipertenziju, postoje i neke namirnice koje su dobre ukoliko želite da smanjite rizik.

– Borovnice, jabuke i zeleni čaj sadrže sve flavanole i postoje prilično dobri dokazi da mogu da smanje krvni pritisak, iako to zavisi od količine – kaže profesor Ginter Kunle, nutricionista sa Univerziteta Reding, piše The Sun.

1. Jabuke

Ovo ukusno voće prepuno je antioksidanata zvanih flavanoli, za koje se pokazalo da su korisni za zdravlje srca.

– Jedinjenja flavanola pomažu našim arterijama da se opuste, poboljšavajući nešto što se zove endotelna funkcija koja pomaže našim krvnim sudovima da bolje reaguju na stres i smanjuju rizik od srčanih oboljenja – kaže dr Duan Melor, dijetetičar sa Univerziteta Aston u Birmingemu.

– Naime, flavanoli podržavaju proizvodnju azotnog oksida koji, kada se proizvodi u našim telima na pravim nivoima, pomaže da ostanemo zdravi.

Kako ističe dijetetičar Kara Landau, konzumiranje između 100 i 150 grama jabuka dnevno, najbolje sa korom, pokazalo se kao odličan način unosa potrebne doze flavonoida zdravih za srce koji pozitivno utiču krvni pritisak.

2. Borovnice

Iako je sezona borovnica u julu i avgustu, one se mogu konzumirati tokom cele godine, jer odlično podnose zamrzavanje.

Borovnice pomažu u povećanju nivoa azotnog oksida u krvi, šireći arterije i smanjujući opterećenje srca.

– Klinička ispitivanja su pokazala da ekstrakti iz hrane poput divljih borovnica poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju krvni pritisak – kaže dr Melor.

3. Orašasti plodovi

Često zanemareni orašasti plodovi trebalo bi da budu sastavni deo uravnotežene ishrane.

Oni su odličan izvor vitamina, minerala, antioksidanata, omega-3 i mononezasićenih masti, ali birajte neslane vrste ukoliko ste zabrinuti za svoj krvni pritisak.

– Orašasti plodovi su odličan izvor raznih hranljivih materija za koje je pojedinačno naučno dokazano da pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a pokazalo se da posebno snižavaju sistolni krvni pritisak – kaže dijetetičar Kara Landau i dodaje:

– Sadrže i alfa-linoleinsku kiselinu (ALA) kao i L-argenin, za koje se pokazalo da pozitivno utiču na opuštanje i otvaranje arterija, kao i na krvni pritisak.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj, veoma popularan u Aziji, pun je hranljivih materija, uključujuči flavanole i može da bude od pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

– Konzumiranje zelenog čaja povoljno utiče na održavanje zdravog krvnog pritiska zbog određenih polifenolnih jedinjenja poznatih kao katehini. Ova jedinjenja stimulišu proizvodnju azotnog oksida koji može da proširi arterije i snizi krvni pritisak – ističe dijetetičar Landau.

5. Avokado

Ovo voće neutralnog ukusa je odličan izvor mononezasićenih ulja koja mogu da budu od pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Takođe, avokado sadrži vitamin E koji takođe može da smanji krvni pritisak kod osoba koje imaju blagu hipertenziju, pokazuju istraživanja.

Ipak, iako su sve navedene namirnice dobre za zdravlje, one nisu zamena za dobro izbalansiranu ishranu. Takođe, osobe koje već pate od hipertenzije ne bi trebalo da prekidaju terapiju, pogotovo ne „na svoju ruku“ bez konsultacije sa internistom.

Tom Sanders, profesor emeritus nutricionizma i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da je smanjenje unosa soli i alkohola ključno za održavanje zdravog krvnog pritiska.

– Za ljude sa visokim krvnim pritiskom, fokusirao bih se na savete da smanje unos soli, da umereno unose alkohol, da smršaju ukoliko su gojazni i da se svakog dana pojedu pet porcija voća i povrća – ističe profesor Sanders.

Viktorija Tejlor, viši dijetetičar u Britanskoj fondaciji za srce, podseća da usvajanje zdravog aktivnog načina života, uravnotežena ishrana, izbegavanje cigareta i održavanje zdrave težine mogu da pomognu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Read More