Stručnjaci upozoravaju: Osobe koje piju ove lekove ne bi trebalo da piju kafu

Pixabay.com

Stručnjaci su otkrili da redovna konzumacija kafe može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i depresije, kao i rizik od smrti.

Istraživanja o tome su objavljena u stručnim medicinskim časopisima British Medical Journalu i Journal of American College of Cardiology, piše Fenix-magazin, a prenosi N1 Zagreb.

Prema tim istraživanjima neki ljubitelji kafe trebalo bi da izbegavaju kafu ako uzimaju određene lekove. S drugim lekovima trebalo bi barem osigurati dovoljno vremena između uzimanja i ispijanja kafe.

Ako uzimate ove lekove, bolje je potpuno izbeći kafu:

– Lekovi za dijabetes

– Aminofilin za astmu

– Lekovi za Alchajmerovu bolest

– Antidepresivi

Lekovi koji se nipošto ne smeju kombinovati s kafom

– Antihipertenzivi i antipsihotici

– Lekovi za lečenje hipotireoze

– Lekovi za prehladu i alergije

– Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Preporuka: Uvek potražite savet lekara.

Lekovi za dijabetes

Iako situacija studije nije sasvim jasna, postoje dokazi da bi dijabetičari koji uzimaju lekove za dijabetes trebalo da izbegavaju kafu ili druga pića koja sadrže kofein. Prema pregledu različitih studija, pokazalo se da kofein može smanjiti učinke insulina i oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumacija kafe može uzrokovati skokove šećera u krvi i smanjiti osetljivost na insulin. Zato bi dijabetičari koji ne piju nikakve lekove trebalo barem da smanje količinu kafe koju piju, ako već ne žele potpuno izbeći piće.

Aminofilin za astmu

Lek koji se koristi za astmu je aminofilin. Lek se propisuje i bolesnicima s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti. Između ostalog, proširuje bronhije, stimuliše disajne ​​mišiće i namenjen je za olakšanje obolelima. Međutim, neke nuspojave mogu se pojaviti s aminofilinom, uključujući nesanicu, pad krvnogpritiska, mučninu i povraćanje, proliv, žgaravicu, glavobolju, drhtanje udova ili lupanje srca.

Nuspojave lekova protiv astme mogu se pojačati kafom. Druga pića s kofeinom i hrana kao što su čaj, kakao i čokolada takođe se ne preporučuju, prema mrežnoj informacijskoj službi američke Nacionalne knjižnice medicine, “Medline Plus”.

Lekovi za Alchajmerovu bolest

Lekovi kao što su donepezil, rivastigmin i galantamin povećavaju nivoe neurotransmitera acetilkolina. To ponovo podstiče komunikaciju između nervnih ćelija i tako može ublažiti simptome Alchajmerove bolesti. Međutim, studija iz 2017. pružila je dokaze da velika konzumacija kafe posebno može pogoršati učinke spomenutih lekova.

Antidepresivi

Antidepresivi spadaju u obe kategorije: postoje naučni dokazi da se ne smeju uzimati s kafom i da se uopšteno ne slažu dobro s konzumacijom kafe.

Studija iz Bostona došla je do zaključka da antidepresiv fluvoksamin pojačava nuspojave kafe ili kofeina, što može dovesti do, na primer, problema sa spavanjem ili lupanja srca. Osim toga, kada se uzima svakodnevno, čini se da lek usporava razgradnju kofeina, dopuštajući mu da se nakuplja u telu, pokazuju istraživanja.

Lekovi koji se ne smeju kombinovati s kafom

Antihipertenzivi i antipsihotici

Studija je takođe pokazala da kombinacija kafe i drugih lekova takođe može smanjiti učinak. To uključuje antihipertenzive i antipsihotike. Potonje bi moglo biti deo tretmana za osobe koje pate od šizofrenije, manije, velikih depresivnih poremećaja i drugih psihičkih problema.

Lekovi za lečenje hipotireoze

Osobe koje pate od hipotireoze uzimaju: lekove s levotiroksinom (također L-tiroksin). Ovo je veštački nadomesni hormon štitne žlezde koji nadoknađuje nedostatak hormona tiroksina uzrokovan bolešću.

Međutim, studije pokazuju da ispijanje kafe tokom uzimanja lekova nije dobra ideja. Kafa može smanjiti apsorpciju aktivnog sastojka, barem u pojedinačnim slučajevima više od pola.

Lekovi za prehladu i alergije

Kafa ne smanjuje učinkovitost lekova protiv prehlade i alergija, ali lekovi mogu, naprotiv, pojačati delovanje kofeina. Pseudoefedrin se koristi i za prehladu i za peludnu groznicu za ublažavanje simptoma. Uzeto zajedno s kafom može izazvati simptome poput nemira i poremećaja spavanja.

Razlog: I pseudoefedrin i kofein su stimulansi koji stimulišu središnji nervni sistem. Zbog toga pseudoefedrin može uzrokovati da kafa ima veći učinak na telo.

Iz opisanih razloga feksofenadin, koji se takođe koristi za lečenje peludne groznice ili koprivnjače, ne sme se piti kafom.

Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Osobe koje boluju od osteoporoze takođe bi trebalo da pripaze na konzumaciju kafe – posebno ako uzimaju risedronatnu kiselinu.

Uzimate li lek s kafom, njegova se učinkovitost može smanjiti više od pola. Za uzimanje tableta preporučuje se pre jela i gutati ih samo s čistom vodom. To omogućuje telu da iskoristi punu količinu leka.

Preporuka: Uvek potražite savet lekara

Ako želite biti sigurni da lekovi imaju najbolji mogući učinak, pre prvog uzimanja potražite savet lekara.

Ne samo, nego i u odnosu na kombinaciju s kafom ili kofeinom.

Tako se možete uveriti koje bi količine kafe i koji vremenski razmak između uzimanja leka i ispijanja kafe bili idealni. Ili u kojim slučajevima bi trebalo potpuno izbegavati kafu ili kofein.

Read More