svi-nasljedjuju-ovih-pet-bolesti-od-roditelja:-postoji-nacin-da-smanjite-taj-rizik

Svi nasljeđuju ovih pet bolesti od roditelja: Postoji način da smanjite taj rizik

Autor: F.F

Svaka osoba nosi dva skupa gena, jedan od majke i jedan od oca, a geni su građeni od DNK, nasljednog materijala koji određuje fizičke osobitosti i karakteristike, ali i neka nasljedna zdravstvena stanja. Tenet Health prenosi koje bolesti nasljeđujemo od svojih roditelja.

Bolesti srca

Kao vodeći uzrok smrti, nasljedne srčane bolesti poput koronarne arterijske bolesti (CAD) i visokog krvnog tlaka mogu se prenijeti s roditelja. Pravilnim životnim navikama, poput zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i izbjegavanja štetnih navika, može se smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Foto: Pexels

Astma

Ova plućna bolest, uzrokovana okidačima poput alergija ili zagađivača zraka, može biti naslijeđena. Upravljanje simptomima uključuje izbjegavanje okidača i pravilnu primjenu lijekova.

Dijabetes

Dijabetes, bilo tipa 1 ili tipa 2, često ima genetske i životne čimbenike. Održavanjem zdravog načina života, uključujući pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i konzultacije s liječnikom, može se smanjiti rizik od dijabetesa.

Popularni kuhar otkrio kako dobiva savršeni krumpir: Uvijek će vam ispasti hrskav i ukusan

Bolesti jednog gena

Poremećaji jednog gena, od kojih postoji više od 6000, mogu uzrokovati specifične bolesti. Ako postoji genetski poremećaj u obitelji, konzultacija s liječnikom i, ako je potrebno, testiranje može pomoći u prepoznavanju i upravljanju rizicima.

Rak

Neke vrste raka imaju genetsku predispoziciju, a uzroci mogu biti i genetski i okolišni. Smanjenje rizika uključuje zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i redovite zdravstvene preglede.

Razumijevanje nasljednih zdravstvenih stanja omogućava ljudima da pravodobno djeluju kako bi smanjili rizike i pravilno upravljali simptomima. Rizik se može smanjiti uz pravilnu prehranu, redovno vježbanje, izbjegavanje pušenja, kao i uz ograničenje alkohola te obavljanje rutinskih zdravstvenih pregleda.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More