kardiolog-otkrio-veliku-pogresku-koju-mnogi-rade-kada-mjere-tlak:-‘to-moze-ukazivati-na-problem’

Kardiolog otkrio veliku pogrešku koju mnogi rade kada mjere tlak: ‘To može ukazivati na problem’

Autor: F.F

Kardiologinja dr. Marija Benevskaja ističe važnost praćenja gornjeg i donjeg krvnog tlaka kao ključnih pokazatelja zdravlja. Objasnila je da gornji tlak, ili sistolički tlak, predstavlja pritisak u arterijama tijekom kontrakcije srca, dok donji tlak, ili dijastolički tlak, pokazuje pritisak kada se srce opušta između otkucaja. Ovi parametri su od vitalnog značaja za procjenu rizika od srčanih bolesti i općenito zdravstvenog stanja.

“Važno je napomenuti da se normalne vrijednosti krvnog tlaka mogu razlikovati ovisno o dobi i zdravstvenom stanju osobe”, naglasila je dr. Benevskaja.

“Uobičajeno je da se zdrava odrasla osoba smatra s tlakom od 120/80 mm Hg, no ove granice mogu varirati. Razlika između sistoličkog i dijastoličkog tlaka, poznata kao pulsni tlak, obično iznosi između 30 i 50 mm Hg.”

Foto: Unsplash

Obratite pažnju

Gornji tlak, ili srčani tlak, odražava snagu srčanih kontrakcija i otpor u arterijama, dok donji tlak, ili bubrežni tlak, pokazuje otpor u perifernim žilama i regulaciju vaskularnog tonusa. “Svako od ovih stanja može imati svoje specifične implikacije na zdravlje”, dodala je kardiologinja, prenosi Najžena.

“Na primjer, visok gornji tlak može ukazivati na sistoličku hipertenziju, dok visok donji tlak može upućivati na dijastoličku hipertenziju. Oba stanja zahtijevaju individualni pristup u dijagnostici i liječenju.”

Kada je riječ o razlici između gornjeg i donjeg tlaka, dr. Benevskaja naglasila je da je važno da ta razlika bude unutar normalnih granica. “Vrijednosti između 30 i 50 mm Hg smatraju se uobičajenim, ali bilo kakva odstupanja od ovih granica mogu ukazivati na prisutnost određenih bolesti ili fizioloških stanja”, objasnila je.

Stiže prvi toplinski val ovog ljeta: Evo kako se zaštiti i zašto izbjegavati određene lijekove

Redovito pratite tlak

“Na primjer, mala razlika između gornjeg i donjeg tlaka može biti znak ateroskleroze aorte, oštećenja bubrežnih žila ili drugih zdravstvenih problema.”

U konačnici, važno je redovito pratiti krvni tlak i konzultirati se s liječnikom ako se primijete bilo kakve promjene ili abnormalnosti u njegovim vrijednostima. To može pomoći u ranoj dijagnozi i sprječavanju komplikacija koje su povezane s visokim krvnim tlakom ili drugim kardiovaskularnim rizicima.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More