covjek-je-‘zadrzao’-kihanje-pa-pretrpio-jezive-posljedice:-‘ni-u-ludilu-to-nemojte-raditi’

Čovjek je ‘zadržao’ kihanje pa pretrpio jezive posljedice: ‘Ni u ludilu to nemojte raditi’

Autor: F.F

Kihanje je univerzalna refleksna radnja koja pomaže uklanjanju iritansa iz nosa, a javlja se najčešće kod bolesnih ili alergičnih osoba. Prilikom kihanja, tlak u dišnim putevima je znatno veći nego kod teškog disanja tijekom vježbanja, dosežući više od 30 puta veću brzinu. Brzina kihanja varira od 5 metara u sekundi do impresivnih 150 kilometara na sat.

Ponekad ljudi pokušavaju zaustaviti kihanje stiskanjem nosa ili pritiskom ispod njega. Ovaj postupak se povezuje s teorijom kontrole boli, gdje se smatra da vanjska stimulacija može promijeniti živčane reakcije. No, zbog brzine kihanja, može biti opasno pokušati ga zaustaviti nakon što je već započelo

Dokaz da ne treba nikada prekidati kihanje je i jedan škotski pacijent, koji je u svojim tridesetima pokušao suzbiti napadaj kihanja stiskanjem nosa i zatvaranjem usta dok je vozio. Kihanje je stvorilo toliko velik pritisak da mu je probilo rupu od dva milimetra u dušniku, što je zahtijevalo hitan posjet bolnici.

AP Photo/Eric Gay/Guliver

Loša ideja

Osjećao je strašnu bol, a liječnici su čuli pucketanje dok je disao, iako je i dalje mogao govoriti, gutati i disati. Dr. Rasads Nisirovs s Sveučilišta Dundee upozorio je da bi ovaj slučaj trebao biti upozorenje ljudima da ne pokušavaju suzbiti kihanje.

“Preporučujem svima da ne zaustavljaju kihanje stiskanjem nosa dok su usta zatvorena jer to može dovesti do probijanja dušnika”, rekao je.

Muškarac je patio od alergijskog rinitisa, uobičajenog stanja koje uzrokuje iritaciju nosa zbog alergena poput peludi. Simptomi uključuju kihanje, svrbež, curenje ili začepljenje nosa, svrbež, crvene i suzne oči, kašalj i svrbež nepca.

Popularne face koriste ovaj napitak kako bi si olakšali velike vrućine: Najkorisniji je ljeti

Ne preporučuje se

Kihanje uzrokuje povećanje tlaka u dišnim putevima, a pokušaj zadržavanja može taj pritisak povećati čak 20 puta. Ovaj slučaj, objavljen u BMJ Case Reports, jedini je poznati slučaj probijanja dušnika zbog suzbijanja kihanja, prenosi The Sun.

Kad je stigao u hitnu službu bolnice, vrat mu je bio natečen s obje strane i teško ga je bilo pokretati. Rendgenski snimak pokazao je kirurški emfizem – zrak zarobljen ispod kože. CT skenovi su otkrili da je pukotina bila između treće i četvrte kralješnice vrata, s nakupljenim zrakom u prsima.

Liječnici su odlučili da mu nije potrebna operacija, ali su ga dva dana zadržali u bolnici kako bi pratili razinu kisika. Nakon toga su ga otpustili s lijekovima protiv bolova i za alergijski rinitis, a rupa se zacijelila za pet tjedana.

Foto: Pexels/Ilustracija

Nije pametno prekidati kihanje

Postoje razni savjeti kako zaustaviti kihanje, kao što su povlačenje uha, stavljanje jezika na nepce, dodirivanje nosa ili guranje prsta u nos. Ovi postupci stimuliraju živce koji pomažu u blokiranju signala iritansa do mozga.

Međutim, zaustavljanje kihanja može dovesti do povećanja tlaka u dišnim putevima, što može uzrokovati ozljede poput oštećenja očiju, ušiju ili krvnih žila. Iako su takvi slučajevi rijetki, zabilježeni su primjeri poput aneurizme mozga, puknuća grla i kolapsa pluća. Zbog toga je preporučljivo pokušati spriječiti refleks kihanja liječenjem alergija ili uklanjanjem iritansa. Ako je to nemoguće, preporučuje se kihanje u maramicu kako bi se izbjeglo povećanje tlaka u dišnim putevima.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More