vecina-ne-zna-za-skrivenu-pogodnost-ananasa:-moze-pomoci-u-borbi-s-opasnim-stanjem

Većina ne zna za skrivenu pogodnost ananasa: Može pomoći u borbi s opasnim stanjem

Autor: F.F

Bubrežni kamenci su česti problem s kojim se susreće oko jedna od deset osoba tijekom života, prema National Kidney Foundation. Oni mogu varirati u veličini, od sitnih kao zrnca pijeska do velikih, što zahtijeva kirurški zahvat za uklanjanje.

Simptomi bubrežnih kamenaca mogu uključivati bol u donjem dijelu leđa, krv u mokraći, groznicu ili neugodan miris mokraće. Ako osjetite ove simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć jer kamenac sam neće moći proći kroz tijelo.

Prema Health Digest, prehrana bogata natrijem i mesom, uz nedovoljan unos kalcija i tekućine, povećava rizik od bubrežnih kamenaca. S druge strane, ananas može pomoći u borbi s ovim neugodnim stanjem.

Foto: Pexels

Moćno voće

Ova vrsta prehrane može uzrokovati veću koncentraciju urina i povećati kiselost, što doprinosi stvaranju kristala u bubrezima. Suprotno tome, unos voća i povrća ne samo da hidrira tijelo već i osigurava važne nutrijente poput kalija, magnezija i limunske kiseline, koji mogu pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Ananas se ističe kao voće koje je posebno korisno u prevenciji bubrežnih kamenaca. Bogat je vodom i sadrži značajnu količinu limunske kiseline, što može pomoći u regulaciji kiselosti u tijelu.

Liječnik joj je dao tablete zbog bolova u leđima: ‘Sve je ubrzo postala prava noćna mora’

Kako piše Health Digest, kiselost hrane ne mora nužno rezultirati višom kiselošću u metaboličkim procesima tijela, već je povezana s unosom proteina, fosfora, kalija, magnezija i kalcija, koji utječu na potencijalno opterećenje bubrežne kiseline ili PRAL.

Ananas ima PRAL rezultat od minus 3.67, što ukazuje na nisku razinu kiselosti koja može pomoći u smanjenju rizika od bubrežnih kamenaca. Općenito, voće i povrće obično imaju negativan PRAL rezultat, što može povoljno djelovati na bubrege.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More