konzumiranje-tamne-cokolade-moglo-bi-imati-neocekivan-utjecaj:-‘rizik-je-54-posto-manji’

Konzumiranje tamne čokolade moglo bi imati neočekivan utjecaj: ‘Rizik je 54 posto manji’

Autor: F.F

Tamna čokolada, poznata po svom bogatom okusu i luksuznom osjećaju u ustima, odavno je omiljena poslastica širom svijeta. No, osim što zadovoljava naše nepce, tamna čokolada nudi i brojne zdravstvene prednosti koje je čine više od obične slastice.

Zahvaljujući visokim udjelom kakaa, tamna čokolada je puna antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju kognitivnih funkcija i regulaciji krvnog tlaka. Ljudi je vole ne samo zbog njenog prepoznatljivog i intenzivnog okusa, već i zbog osjećaja ugode i zadovoljstva koje pruža.

The Sun sada piše o jednom neobičnom svojstvu tamne čokolade, odnosno poprilično neočekivanom. Naime, tamna čokolada mogla bi biti dobra za vaše desni.

Foto: Ilustracija/Pexels

Što šteti desnima?

Konzumacija čokolade mogla bi smanjiti rizik od bolesti desni, prema kineskim istraživačima. Stručnjaci vjeruju da antioksidansi iz kakaovca, osobito u tamnoj čokoladi, igraju ključnu ulogu u tome.

Osim čokolade, sir i neslani kikiriki također su povezani s nižim rizikom od bolesti desni, dok filtrirana kava i niskokalorična pića mogu povećati taj rizik.

Liječnik upozorava na probleme koje nosi odgađanje alarma: ‘Štetite si, evo kako to riješiti’

Studija provedena na Medicinskom sveučilištu Chongqing u Kini navodi: “Naša otkrića sugeriraju mogućnost personaliziranih dijeta.”

Konzumacija čokolade i sira povezana je s 54 posto manjim rizikom od bolesti desni, dok neslani kikiriki smanjuje rizik za 71 posto. Riža je povezana s 58 posto nižim rizikom, no filtrirana kava povećava rizik za 42 posto, a niskokalorična pića za 57 posto.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More