ako-primijetite-ovu-promjenu-na-luku,-nikako-ga-nemojte-konzumirati:-moze-uzrokovati-probleme

Ako primijetite ovu promjenu na luku, nikako ga nemojte konzumirati: Može uzrokovati probleme

Autor: F.F

Luk je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta, poznat po svom specifičnom okusu i svestranosti u pripremi jela. Osim što obogaćuje okus, luk je i pravi saveznik zdravlja. Bogat je vitaminima C i B6, kao i vlaknima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i smanjenju upala.

Bilo da se koristi sirov u salatama, pirjan kao osnova za umake ili pečen u raznim jelima, luk svojim bogatim okusom i hranjivim sastojcima pridonosi zdravoj prehrani i kulinarskom užitku. Ako se pravilno skladišti, može trajati mjesecima. Međutim, znanstvenici upozoravaju da u određenim uvjetima može postati štetan za zdravlje.

Iako je poznat po svojoj dugotrajnosti, luk nije otporan na oštećenja. Čak i uz pažljivo skladištenje, nemoguće je izbjeći klijanje na duže vrijeme.

Foto: Pixabay

Obratite pažnju

Klijanje je prirodni proces ne samo za luk, već i za druge biljke poput češnjaka i krumpira. To je dio njihovog životnog ciklusa i može se dogoditi čak i bez sadnje u zemlju.

Kada se luk drži na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu, klijanje se ubrzava jer ti uvjeti signaliziraju biljci da je stiglo proljeće, piše Najžena.

Konzumiranje tamne čokolade moglo bi imati neočekivan utjecaj: ‘Rizik je 54 posto manji’

Iako može zvučati iznenađujuće, proklijali luk nije štetan za konzumaciju sve dok nije pokvaren ili mekan. Svi dijelovi proklijalog luka su sigurni za jelo, iako mogu biti gorki i manje slatki u usporedbi sa svježim lukom.

Unatoč tome, znanstvenici naglašavaju da nikada ne biste trebali jesti luk koji je pokvaren, mekan ili pljesniv. Takav luk može uzrokovati velike probleme vašem zdravlju ističu.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More