vecina-smatra-da-je-zdravo-kuhati-na-ovom-ulju,-ali-nutricionistica-upozorava:-‘tu-mnogi-grijese’

Većina smatra da je zdravo kuhati na ovom ulju, ali nutricionistica upozorava: ‘Tu mnogi griješe’

Autor: F.F

Kuhanje kod kuće je sjajan način za kontrolu prehrane i zdravlje, ali čak i uz dobre namjere, moguće su pogreške koje mogu sabotirati vaše napore za mršavljenje. Registrirana nutricionistica Liz Richards ističe dva ključna problema koji mogu dovesti do neočekivanog debljanja.

Prvo, miješanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja s rafiniranim uljima može biti problematično. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži korisne mononezasićene masti, dobre za zdravlje srca, prenosi Klix.ba.

S druge strane, rafinirana ulja često sadrže više manje zdravih omega-6 polinezasićenih masti, što može uzrokovati neželjenu neravnotežu masnih kiselina i potencijalno pojačanu upalu, što dugoročno može pridonijeti debljanju.

Foto: Unsplash

Mnogi griješe

“Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najčešće korištenih ulja na svijetu, no važno je osigurati da se ne miješa s rafiniranim uljima, kao što je slučaj s mnogim markama koje se kupuju u dućanima”, tvrdi Richards.

Druga česta greška je korištenje ulja kanole. Iako se ulje kanole smatra zdravim zbog svojih omega-3 masnih kiselina, koje su osjetljive na visoke temperature, ta ulja mogu biti bogata kalorijama. Prekomjerna konzumacija ulja, bez osjećaja sitosti ili uravnoteženog energetskog unosa, može dovesti do viška kalorija i potencijalnog debljanja.

Konzumiranje tamne čokolade moglo bi imati neočekivan utjecaj: ‘Rizik je 54 posto manji’

“Određena ulja su stvorena na takav način da pridonose svojim negativnim učincima na zdravlje. Smatra se zdravim jer se ulje kanole proizvodi od omega-3 masti, ali te su masti osjetljive i denaturirane tijekom obrade na visokoj toplini”, upozorava.

Richards preporučuje pažljivo biranje ulja za kuhanje te svjesnost o kvaliteti i načinu njihove uporabe kako bi se izbjegle ove uobičajene zamke u prehrani.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More