mnogi-misle-da-je-ovo-dobar-izbor-za-dorucak:-‘izbjegavajte,-radi-vise-stete-nego-koristi’

Mnogi misle da je ovo dobar izbor za doručak: ‘Izbjegavajte, radi više štete nego koristi’

Autor: F.F

Doručak je ključan obrok koji pruža početnu dozu energije za početak dana. Važno je pažljivo odabrati namirnice koje unosimo u tijelo ujutro. Nedavno istraživanje istaknulo je nekoliko namirnica koje treba izbjegavati na prazan želudac zbog potencijalno negativnih učinaka na zdravlje.

Jedna od uobičajenih navika mnogih ljudi je ispijanje crne kave prije doručka. Međutim, stručnjaci upozoravaju da konzumacija crne kave na prazan želudac može povećati razinu želučane kiseline i izazvati probavne smetnje. Osim kave, doktorica Elena Polubok ističe još nekoliko namirnica koje bi trebalo izbjegavati za doručak.

Na popisu se nalaze i banane, agrumi i instant kaša. Prema riječima doktorice Polubok, ove namirnice mogu imati negativan utjecaj na tijelo i doprinijeti debljanju, prenosi Magyar Hirlap.

Foto: Pexels

Mnogi ih jedu upravo ujutro

“Slatkiši i agrumi ne bi trebali biti dio jutarnje prehrane. Slatka hrana sadrži visok udio šećera koji može izazvati nagli porast razine inzulina, nakon čega se možete brzo ponovno osjećati gladni. Agrumi, zbog svoje kiselosti, mogu iritirati želučanu sluznicu te dovesti do gastritisa ili čak čira”, upozorava doktorica.

Također, preporučuje se izbjegavati instant žitarice i kaše. “Ove namirnice često sadrže visok udio šećera i ponekad štetne konzervanse. Najbolje ih je izbjegavati jer mogu negativno utjecati na vašu prehranu”, dodaje dr. Polubok.

Konzumiranje tamne čokolade moglo bi imati neočekivan utjecaj: ‘Rizik je 54 posto manji’

Iako je povrće inače zdravo, liječnica ističe koje vrste treba izbjegavati u jutarnjim satima. “Sirovo povrće kao što su rajčice, paprike, luk i češnjak sadrži puno kiseline koja može iritirati želudac. Preporučuje se izbjegavati ih za doručak”, pojašnjava dr. Polubok, naglašavajući da bi trebalo izbjegavati i dimljeno meso koje se teže probavlja i može uzrokovati nadutost.

Na popisu iznenađuje i prisutnost banana, popularnog voća koje mnogi vole jesti za doručak. “Banane sadrže visoku razinu magnezija, koji se teže apsorbira na prazan želudac. Konzumacija banana ujutro može narušiti ravnotežu između kalija i magnezija u tijelu”, zaključuje dr. Polubok.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More