Nazivaju je najzdravijom biljkom, a Hrvati je slabo konzumiraju: Mnogi misle da je običan korov

Autor: F.F

Potočarka, poznata i kao “nasturtium officinale”, vodena je biljka koja uspijeva u svježim vodama poput potoka, rijeka, jezera i močvara, obično uz rubove vodenih površina ili na vlažnim tlima. U Hrvatskoj je moguće pronaći potočarku u prirodnim staništima gdje voda teče ili u stajaćim vodenim tijelima. Često raste duž obala rijeka, potoka i jezera, a može se uzgajati i u vrtu pod uvjetom da se osiguraju vlažno tlo i sunčano mjesto.

Potočarka je jestiva biljka cijenjena zbog svojih ljekovitih i prehrambenih svojstava iako će mnogi proći kraj nje jer je smatraju – korovom. Prema studiji sa Sveučilišta William Paterson iz 2023. godine, potočarka je ocijenjena kao jedna od najzdravijih namirnica s maksimalnih 100/100 bodova.

Ova vodena biljka, koja se razlikuje od vrtnog kreša, bogata je vitaminima A i C, antioksidansima, magnezijem, kalcijem i visokim udjelom željeza.

Čudesna biljka

Naturopatica i wellness trenerica Mary Delberge ističe brojne prednosti potočarke. Osim što poboljšava probavu zbog vlakana, potočarka potiče proizvodnju kolagena i ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju izgled kože.

Njena diuretička svojstva pomažu u detoksikaciji tijela, posebno kada se konzumira kao sok. Bogatstvo minerala u potočarki jača imunološki sustav: “Prirodno je bogata vitaminima, posebno A i C, antioksidansima, magnezijem, kalcijem i vrlo visokim udjelom željeza,” ističe Delberge u razgovoru za Vogue.

Potočarka se može konzumirati sirova ili kuhana. Delberge preporučuje dodavanje potočarke u salate ili umake kako bi se poboljšalo zdravlje. Također predlaže dodavanje potočarke u sokove od povrća radi povećanja unosa vitamina i zdravih elemenata, ili jednostavno svježe u salate kako bi se obogatili okusi.

Proizvođač otkrio kako uvijek kupiti savršenu lubenicu: ‘Kakvo kuckanje, kucka svaka’

Kako je konzumirati?

Ovdje su dva recepta s potočarkom:

Salata od potočarke
Sastojci:

200 g svježe potočarke, oprane i ocijeđene
1 zelena jabuka Granny Smith, tanko narezana
1 šalica kuhane kvinoje
1/2 šalice tostiranih oraha
1/4 šalice kozjeg sira, izmrvljenog
1/4 šalice sušenih brusnica
1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka (po izboru)
Za preljev:

2 žlice ulja od oraha
1 žlica jabučnog octa
Sol i papar
Priprema:

Foto: Pixababy

Isperite kvinoju hladnom vodom, zatim je kuhajte u 2 šalice vode dok ne omekša, oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte potočarku, narezanu jabuku, orahe, kozji sir, sušene brusnice i crveni luk.
Dodajte ohlađenu kvinoju.
Pomiješajte ulje od oraha i jabučni ocat za preljev, zatim prelijte preko salate.
Pesto od potočarke
Sastojci:

2 šalice potočarke
1/2 šalice pinjola
1/2 šalice ribanog Parmezana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
Sok od pola limuna
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sol i papar
Priprema:

Lagano popržite pinjole na tavi dok ne počnu tamniti. Ostavite da se ohlade. U blender stavite potočarku, tostirane pinjole, Parmezan, češnjak i limunov sok. Dok blendate, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane glatka. Poslužite pesto s tjesteninom ili grilanim povrćem.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More