Ovi kukci se sve češće zavlače u domove Hrvata: Nije riječ o žoharima, evo kako ih razlikovati

Autor: I.G.

Posljednjih nekoliko tjedana, a osobito posljednjih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” bilježi veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u njihovim domovima i zatvorenim prostorima.

Građani često sumnjaju da su suočeni s crnim žoharima, no stručnjaci pojašnjavaju da se najčešće radi o trčcima (Carabidae), kukcima iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera). Među često viđenim vrstama je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci, poznati po svom tvrdokrilom tamnom oklopu, brzini i okretnošću, s dobro razvijenim nogama za trčanje.

Za sve koji su u nedoumici o kojoj se vrsti kukaca radi, stručnjaci savjetuju pregledavanje i uspoređivanje fotografija trčka i crnog žohara, koje su dostupne na službenim stranicama zavoda.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Hrane se manjim kukcima

Ovi kukci imaju snažne čeljusti i hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama. Njihova povećana prisutnost u domovima ove godine može se pripisati povoljnim uvjetima za njihov razvoj.

Stručnjaci naglašavaju da nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije ako se trčci pojave u nekom prostoru. Oni se mogu ukloniti mehaničkim metodama, poput sakupljanja i puštanja natrag u prirodu ili jednostavnim usisavanjem.

Mnogi misle da je korov, a ovu biljke koja raste posvuda nazivaju najzdravijom

Kako bi građani mogli razlikovati trčka od crnog žohara (Blatta orientalis), stručnjaci pojašnjavaju da crni žohar ima duga ticala i brzo se kreće, uglavnom noću, ali ne leti. S druge strane, vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala, zadak prekriven čvrstim krilima, brzo se kreću i lete.

Autor:I.G.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More