Hrvati ovo povrće obožavaju, a stručnjaci upozoravaju: ‘Prepuno je pesticida’

Autor: F.F

Pozivi liječnika i nutricionista da u svoju prehranu uključimo obilje voća i povrća koja obiluju vlaknima i hranjivim tvarima odjekuju sve jače, a s njima dolazi i zabrinutost o eventualnoj izloženosti štetnim pesticidima.

Švedski znanstvenici su dokazali da pesticidi mogu ostati u ljudskom tijelu, ali dobra vijest je da se, ako ih prestanemo konzumirati, njihova razina u tijelu može smanjiti na nulu unutar samo dva tjedna. Prema istraživanjima, 70 do 80 posto pesticida s površine voća i povrća može se ukloniti jednostavnim pranjem u hladnoj vodi.

Međutim, kako biste postigli ovaj rezultat, preporučuje se ispiranje najmanje 30 sekundi pod snažnim mlazom vode.

Foto: Pexels

Kako pesticidi utječu na zdravlje?

Studije iz 2008. godine otkrile su da mnogi pesticidi imaju svojstva neurotoksina, što znači da mogu utjecati na mozak i živčani sustav. Postoje istraživanja koja sugeriraju povezanost između izloženosti pesticidima i razvoja Parkinsonove bolesti. Osim toga, Američka akademija pedijatara naglašava da rana izloženost pesticidima može biti povezana s nižim kognitivnim sposobnostima i problemima u ponašanju kod djece.

Ozbiljno upozorenje liječnika: ‘Žeđ može biti znak veoma opake bolesti’

Ako želite smanjiti unos pesticida, obratite posebnu pažnju na sljedeće povrće, koje je često izloženo velikim količinama pesticida: Rajčica, Cherry rajčica, krastavci, paprika, celer, špinat.

Jedan od najučinkovitijih načina uklanjanja pesticida s povrća jest korištenje otopine soli. Za pripremu ove otopine, pomiješajte dvije žlice soli u četiri šalice tople vode, miješajući dok se sol potpuno ne otopi. Uronite povrće u ovu otopinu i ostavite ga da se namače između 30 i 60 minuta. Nakon toga, povrće isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili ostatke soli i preostale pesticide.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More