Zagrepčanin Damir urlao od bolova zbog neizlječive bolesti: ‘Ne želim eksperimente na sebi’

Autor: F.F

Damir iz Zagreba prošao je kroz iznimno teško iskustvo s neizlječivom bolesti koja se obično javlja u adolescenciji, ali je kod njega otkrivena tek u 44. godini. “Sve je počelo prije otprilike dvije godine kada sam primijetio upalu ispod desnog pazuha koja je rasla i narasla do veličine ping pong loptice,” započinje svoju potresnu priču Damir.

“Ruka mi je bila nepomična, odnosno nisam je mogao spustiti. Otišao sam na Vinogradsku bolnicu gdje su mislili da se radi o ateromu i odlučili su me operirati bez anestezije. Nije se mogla primiti injekcija zbog gnoja, pa su me prisilili da izdržim bol,” prisjeća se Damir u razgovoru za Zagreb.info.

“Bio je kasno navečer i vrištao sam od boli, probudivši cijelu bolnicu. Nisu koristili šavove; gnoj je morao izlaziti sam. Mislio sam da je to kraj, ali problem se ponovio nakon šest do osam mjeseci,” dodaje.

Foto: Pixabay

Neugodno iskustvo

“Pojavila se nova upala, sada 2-3 centimetra od prethodnog reza. Ovaj put tijekom dana, iako sam bio svjestan što me čeka, bolovi su bili ipak podnošljiviji,” objašnjava Damir.

Nakon što su se simptomi nastavili, Damir je posjetio specijalista kirurga, koji mu je preporučio dermatologa. “Tek tada sam saznao da se radi o gnojnom hidradenitisu, bolesti koja se ne može izliječiti. Dermatologinja mi je rekla da ćemo morati surađivati dugo, ali nije bilo daljnjih informacija,” sjeća se Damir.

Gnojni hidradenitis, poznat i kao acne inversa, kronična je upalna bolest kože koja uzrokuje bolne čvorove i apscesne lezije, najčešće na područjima s apokrinim žlijezdama poput pazuha i prepona. Ova bolest počinje nakon puberteta i češća je kod žena, iako nije zarazna i nije povezana s lošom higijenom, što često ljudi pogrešno misle.

Zagrepčanin Marko popio magareće mlijeko pa prošao strahotu: ‘Mislio sam da je to normalno’

‘Imao sam sreće’

“Koristio sam antibiotike deset tjedana. Mokraća mi je bila čudne fluorescentne boje. Srećom, imam blaži oblik jer mi se upala pojavljuje samo iza pazuha i sama iscure. Međutim, sad se počelo javljati i ispod lijevog pazuha. Koristim kreme i cink, ali ako se stanje ne poboljša, možda ću morati ponovno na operaciju. Odustao sam od daljnjeg liječenja jer ne želim sudjelovati u eksperimentima bez lijeka,” kaže Damir.

“Postoji lijek koji se primjenjuje pod kožu, ali prvo morate uzimati antibiotik četiri mjeseca. Razgovara se o povezanosti s pušenjem i stresom. Ljeti je najgore zbog vrućine i trenja kože,” dodaje Damir koji je odbacio eksperimentalna liječenja.

“I dalje pokušavam živjeti s ovom bolesti koliko mogu. Neobično je da se najčešće javlja kod adolescenata i žena, dok sam ja obolio tek u 42. godini. Iako nemam dokaza, sumnjam da je cjepivo protiv COVID-a moglo doprinijeti razvoju bolesti,” razmišlja Damir i dodaje: ‘Moja obitelj nikad nije čula za ovu bolest. Moja borba traje i molim se da se stanje ne pogorša. Bolovi nakon operacije su bili toliko jaki da sam doslovno vrištao’.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More