Ublazite simptome starenja kose

Kao sto vec posle 30. godine koza lica pocinje da stari i da se bora, zbog cega morate da koristite anti-age krene, tako se menja i kvalitet kose. Tokom vremena ona gubi svoj sjaj i sve vise se pojavljuju sede vlasi. Ovo se ne moze spreciti, ali pomocu novih kozmetickih preparata, koji su namenjeni bas ovakvoj kosi, mogli bi ste da ublazite simptome starenja kose.

U periodu od 4 do 6 godina raste zdrava kosa i to otprilike 1 centimetar mesecno. Nakon toga kosa pocinje da otpada, praveci mesta za nove vlasi, koja ce izrasti iz istog korena. Medjutim kako starimo, dolazi do poremecaja u ovom procesu. Kod zena za vreme menopauze dolazi do smanjenja produkcije estrigena i kvalitet kose pocinje da se menja. Posto se smanjuje cirkulacija krvi u korenu kose, u nju ne dopire dovoljno hranjivih sastojaka. Posledice toga su da nova kosa raste mnogo sporije i njen kvalitet je mnogo losiji. Poredjenja radi kod devojaka izmedju 20 i 30 godina na glavi se nalazi oko 280 dlaka po kvadratnom centimetru.

Do 70-te godine broj dlaka po kvadratnom centimetru iznosi 180. Medjutim, pocetkom menopauze, dlake pocinju da nicu na potpuno neodgovarajucim mestima kao sto su obrazi, vrat, nausnice. Glavni krivac za to su muski hormoni koji se takodje nalaze u zenskom organizmu. Zbog oslabljene produkcije estrogena oni postaju sve dominantniji.

Sede vlasi su ustvari vlasi bez boje. One su genetski uslovljene i nastaju kada u folikulima kose melanociten ne proizvodi boju. Ukoliko zelite da prikrijete sede vlasi, najbolje je da upotrebite ehoton ili kolor sampon, koji ce kosi dati novi sjaj i delimicno ublaziti razliku izmedju sedih vlasi i ostatka kose. Medjutim, trebalo bi da ih upotrebljavate nakog svakog drugog ili treceg pranja kose. Ukoliko imate sedih vlasi, odlicno cete ih prikriti i pramenovima u prirodnim nijansama.

Ukoliko imate vise od 40 godina, sigurno se pitate zasto vasa kosa nije vise tako sjajna kao sto je bila nekada. Zasto je kosa uprkos odlicnoj nezi, sve suvlja i osetljivija? Naravno i ovome je glavni uzrok estrogen. Usled oslabljenog rada lojnih zlezda, koje luce mast, kosa nije dovoljno zamascena, pa se brzo susi i postaje osetljiva. Tome doprinose i drugi faktori kao sto su: mini val, feniranje, farbanje, jako sunce. Zbog svega toga ona postaje slaba i bez sjaja.

Na trzistu postoje preparati koji su namenjeni zreloj i sedoj kosi. Iako oni ne mogu da potstaknu rast kose, pomocu njih se moze obnoviti i ojacati koren kose. Obicno su to samponi i fluidikoji sadrze akacija kolagen, slican kolagenu koze, koji je zaduzen za vlaznost. Takodje postoje samponi i balzami koji sadrze proteine i odlicni su za suvu i ostecenu kosu.