Starenje koze i kako ublaziti

Vec u ranim 20tim godinama procesi starenja koze pocinju da se primecuju , oni napreduju u nasim 30tim, 40tim, 50tim i kasnije.

Nikada nije suvise kasno da pocnete da vodite brigu o vasoj kozi i da je zastitite od daljih ostecenja.Iako ce Vasa koza nastaviti da stari sa godinama mozete preduzeti odredjene mere u nacinu zivota i koristiti odredjene preparate za negu koji ce pomoci da Vasa koza izgleda zdravo, sveze i mladalacki..

Kako se koza menja sa godinama?

Kako se priblizavamo 30tim, nase telo pocinje da smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dve supstance koje daju kozi cvrstinu i elasticnost). Kod mladih osoba koza je cvrsta, meka, ne naborana. Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koza postaje opustena i manje elasticna.
U isto vreme, masne celije koje se nalaze ispod koze pocinju da nestaju, pa zajedno sa gubljenjem elastina i kolagena a pod uticajem zemljine teze na koza pocinju da se stvaraju bore. Koza takodje pocinje da gubi sposobnost da nadohnadjuje vlagu sto je cini suvljom cesto sa iritiranim delovima.

Sa godinama se pojavljuju bore na celu i oko ociju koje nastaju usled permanentnih sitnih kontrakcija misica lica.

Kako ce vasa koza izgledati zavisi od vasih navika

Prirodan proces starenja koze dopunjuju dugogodisnji uslovi zivenja, koji prouzrokuju njena ostecenja.

Preterano izlaganje suncu je eksterni faktor koji najvise utice na stanje i zdravlje koze.Mnoge od pojava koje smatramo da su nastale starejem u stvari su nastala usled visegodisjeg izlaganja suncu, npr:

  • Sitne bore

  • Staracke pege
  • Prosireni kapilari
  • Gruba koza

    Pusenje veoma nepovoljno deluje na kozu tako sto skuplja krvne sudove u gornjim slojevima koze, sto smanjuje ishranjenost koze, smanjuje kolicinu kiseonika, smanjuje otklanjanje nus produkata i mrtvih celija.

    Opsti znaci starenja koze

    Tokom starenja koze cesto se pojavljuju:

    -Staracke pege ravne braon tackice koje se javljaju na licu, rukama, ledjima i nogama.

    -Modrice – Na starijoj kozi se mnogo lakse stvaraju modrice koje se mnogo teze povlace.

    -Bore – Kako koza stari pocinje da se bora pogotovo oko ociju, usta, na celu i obrazima.

    -Telangiectasias – Cesto ih zovu ispucali kapilari, s a oni su u stvari vidljivi prosireni krvni sudovi sto je najcesce prouzrokovano suncem.

    -Cherry Angiomas- Crveni izrastaji na kozi izazvani prosirenim krvnim sudovima.Bezopasni su i pojavljuju se kod 85% onih koji su zasli u zrele godine.

    -Seboroicna keratoza -To su braon ili crne izrasline na povrsini koze.


    Ocuvajte kozu

    Nikada nije kasno da pocnete da negujete kozu kako bi ona izgledala zdravo i kako bi ste usporili proces starnja.

    Minimalizujte izlagaje suncu – Ako ste na suncu koristite sredstva za suncanje sa UV faktorom koji treba da iznosi najmanje, zastitite lice sesirom. Pokusajte da izbegavate sunce izmedju 10 i 16h.

    Zastitite kozu od isusivanja -Koristite blage sapune, a posle kupanja koristite losione koji vracaju vlagu kozi.

    Pijte puno vode-Lekari i nutricionisti preporucuju da dnevno unosite 6-8 casa vode dnevno. Ova kolicina vode je neophodna ne samo za opste zdravlje nego nego smanjuje i isusivanje koze.

    Zdrava ishrana– Zdrava ishrana doprinosi kako opstem zdravlju tako i zdravlju koze. Voce i povrce sadrzi pored ostalog antioksidanse koji usporavaju prerano starenje koze.

    Kretanje i vezbe – Vezbanjem se povecava dotok kiseonika tkivima sto doprinosi mladjem i zdravijem izgledu koze.
    Prestanite da pusite-Ukoliko prestanite da pusite u bilo kom zivotnom dobu sprecicete dalja ostecenja koze prouzrokovana stetnim dejstvom cigareta.

    Kozmeticki preparatikao pomoc

    Aktivne komponente u kozmetickim preparatima koje pomazu da koza izgleda mlado i zdravo:

    -Alfa-hidroksilni acidi (AHA) – Ove kiseline deluju kao blagi piling prouzrokujuci skidanje povrsinskog sloja mrtvih celija oslobadjajuci sloj mladje koze koja se nalazi ispod povrsine. AHAs se uobicajeno dobijaju iz voca ili sinteticki.

    -Retinol – Povezan je sa vitaminom A, danas vrlo zastupljen u kremeama. Pprivremeno izazivaju blago znojenje koze sto smanjuje pojavu sitnih bora.

    -Antioksidansi – Glavni vitamini sa antioksidansnim dejstvom su vitamini E i C, koji ubrzavaju oporavak koze ostecene od ultravioletnih zraka sunca i pusenja. Pomazu da koza izgleda glatko i sjajno.

    -Ceramid – Pomaze da koza prirodno zadrzi vlaznost i smanjuje ostecenja celija koze.

    -Gingko Biloba – Cesto se koristi u preparatima jer iako to nije dokazano pokazalo se da pojacava cirkulaciju cime koza dobija zdravu boju i cistija je.